de Noordzee

Na ‘Onze Natuur: De Film’ en de afgeleide televisieserie op VRT Canvas vroeg de dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid aan de makers van deze succesvolle Belgische natuurdocumentaire om een korte film te maken over de natuur in onze Noordzee.

Mediahuis Hotel Hungaria ging zelf duiken om te filmen en gebruikte ook beelden van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). De film vertelt het verhaal van de rijke maar kwetsbare biodiversiteit in onze Noordzee, die voor velen onzichtbaar en vaak ook onbekend is.

Zandkokerwormen en grindbedden

Zo zoomt de documentaire in op de bouwwerkzaamheden van de schelpkokerwormen, die met hun kokertjes van zandkorrels heuse natuurlijke riffen vormen boven de zandige zeebodem, waardoor die minder dynamisch wordt en meer rust en bescherming biedt voor andere levensvormen.

Ook de weinige grindbedden(This hyperlink opens a new window) die nog overblijven – ooit waren ze wijdverspreid in onze Noordzee – worden prachtig in beeld gebracht. Deze grindbedden zijn essentieel voor onder andere soorten die een harde ondergrond nodig hebben om hun eieren af te zetten.

De documentaire maakt duidelijk waarom het van essentieel belang is om de natuur in de Noordzee te beschermen en waar mogelijk ook te herstellen(This hyperlink opens a new window). Alleen zo kunnen we de zee weerbaar maken te midden van alle grootschalige menselijke activiteiten die er plaatsvinden.

(Bron: FOD Volksgezondheid)

Video